Σύμφωνα με τις αιτήσεις αποζημίωσης, που κατατέθηκαν στον ΕΛΓΑ, 34.000 μελισσοκυψέλες έχουν παρασυρθεί από τα νερά των ποταμών που πλημμύρισαν. Αναφορικά με την αποζημίωση, η κυβερνητική διάθεση για να καλυφθούν οι απώλειες υπάρχει, απομένει να τη δούμε και στην πράξη»
Αυτά δηλώνει στην ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ), Βασίλης Ντούρας, ο οποίος προσδιόρισε το επίκεντρο της ζημιάς στην Καρδίτσα. «Μέχρι και από Πελοπόννησο είχαν φέρει κάποιοι μελισσοκόμοι τις κυψέλες τους, προσδοκώντας το μέλι από τα πεύκα της περιοχής.
Εξίσου μεγάλη ζημιά υπέστησαν οι μελισσοκόμοι σε Αλμυρό και Φάρσαλα. Η κακοκαιρία κατέστρεψε τόσο τα μελίσσια, όσο και το εισόδημα των μελισσοκόμων. Σε μια εποχή, όπου ο κλάδος της μελισσοκομίας είχε ήδη πληγεί από περιορισμό μετακινήσεων λόγω Covid-19 (μέχρι τον Μάη), από μειωμένη παραγωγή λόγω αντίξοων καιρικών συνθηκών, αλλά και από απώλεια εισοδήματος λόγω μείωσης του τουρισμού στην Ελλάδα –και, άρα, της ζήτησης μελισσοκομικών προϊόντων– ήρθε και ο ‘‘Ιανός’’ και μας αποτελείωσε».
Γρίφος η αποζημίωση των μελισσοκόμων
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκόμων εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος για την αποζημίωση των μελισσοκόμων. «Ανακοινώθηκε ως τιμή αποζημίωσης 45 ευρώ το μελίσσι και 25 ευρώ η κυψέλη. Ωστόσο, χάθηκαν πολλές κηρήθρες, ενώ πολλά μελίσσια τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ήταν έτοιμα να προσφέρουν μέλι στον παραγωγό. Ελπίζω οι αποζημιώσεις να καταβληθούν σύντομα. Δεν ξέρω αν θα φτάσουν τα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά θεωρώ αναγκαία και απαραίτητη την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων».

Ελπίζω οι αποζημιώσεις να καταβληθούν σύντομα…

Ελπίζω οι αποζημιώσεις να καταβληθούν σύντομα

Βασίλης Ντούρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Hac sit egestas placerat ultrices malesuada turpis. Ipsum tempus cras tortor mauris.