Φεστιβαλ Μελιου 2014 – Ομιλια κ Ντουρα

Φεστιβάλ μελιού 2014 – Ομιλία Προέδρου της  ΟΜΣΕ κου Ντούρα

 

Κυρίες και Κύριοι,

Το φετινό φεστιβαλ μελιού είναι μια γιορτή προς τιμή των προϊόντων της μέλισσας. Είναι μια γιορτή με σκοπό να γνωρίσουμε όλοι μας καλύτερα τα προϊόντα της μέλισσας και την προσφορά τους στην υγεία μας. Είναι μια γιορτή γνωριμίας των μελισσοκόμων με τους καταναλωτές. Τη γνωριμία αυτή έχουμε ανάγκη εμείς οι μελισσοκόμοι ώστε να πουλάμε το μέλι μας, τη γύρη, το βασιλικό πολτό, την πρόπολη και τα άλλα προϊόντα που παράγει η μέλισσα. Την έχουν επίσης ανάγκη οι καταναλωτές ώστε να γνωρίσουν τα χαρακτηριστικά του μελιού και των άλλων προϊόντων ώστε να γίνουν οι ενημερωμένοι καταναλωτές που θα αγοράζουν αυτά που θέλουν και όχι αυτά που τους προτείνει η αγορά.

Ζούμε στον ωραιότερο τόπο του πλανήτη και τα προϊόντα μας είναι τα καλύτερα. Αυτό μη το ξεχνάτε ποτέ. Η Ομοσπονδία μας σταθερή στους στόχους της κατάφερε να πείσει την πολιτεία ώστε να αλλάξει τον κώδικα τροφίμων και ποτών καθώς επίσης και τους κανόνες εμπορίας του μελιού. Δε μπορούμε να λέμε ότι πρέπει να ανταγωνιστούμε την ποιότητα και όχι την ποσότητα και να μη ξεχωρίζουμε τα προϊόντα μας από τα εισαγόμενα. Από το 2013 αναγράφεται επιτέλους η χώρα συγκομιδής στις συσκευασίες μελιού, άρα μπορεί ο καταναλωτής να αγοράζει το ελληνικό μέλι που δεν περιέχει κατάλοιπα και ούτε προέρχεται από γενετικά τροποποιημένα φυτά, κάτι το οποίο δεν εγγυώνται τα εισαγόμενα.

Βρισκόμαστε σε καλό στάδιο ώστε να δημιουργηθούν τα στάνταρς και να ενταχθεί η γύρη και ο βασιλικός πολτός στον κώδικα τροφίμων και ποτών, ώστε ο καταναλωτής να βρίσκει ασφαλή και εγγυημένα ελληνικά προϊόντα. Παλεύουμε να προστατέψουμε τα προϊόντα μας παρά το σκληρό και πολλές φορές αθέμιτο ανταγωνισμό.

Ζούμε όλοι μας μια πολύ δύσκολη περίοδο οικονομικά, όμως η ζήτηση για μέλι δεν έχει μειωθεί γιατί στη συνείδηση του Έλληνα καταναλωτή είναι βασικό κομμάτι της διατροφής του και γνωρίζει καλά ότι τα προϊόντα της μέλισσας δεν τέρπουν μόνο αλλά ωφελούν.

Στο επόμενο διήμερο θα παρακολουθήσετε επιστημονικές ομιλίες που τεκμηριώνουν την ωφέλειά τους στη υγεία μας. Ο κλάδος μας έχει την ανάγκη να σταθεί πλάι μας η επιστημονική κοινότητα. Απαραίτητη προυπόθεση για ένα καλό αποτέλεσμα είναι η καλή επικοινωνία και συνεργασία. Οι ερευνητές και οι πανεπιστημιακοί θα πρέπει να είναι οι αρωγοί του κλάδου και η έρευνα να κινείται στην κατεύθυνση που ζητούν οι μελισσοκόμοι.

Χρειαζόμαστε έρευνα που θα αναδείξει περεταίρω τα μοναδικά χαρακτηριστικά των ελληνικών μελισσοκομικών προϊόντων και τις βιολογικές τους δράσεις. Ερευνα που να συμβάλλει στη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων αλλά και στη βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας, ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του κλάδου και να δημιουργούνται βάσεις για την ανταγωνιστικότητα.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι μέλισσες σήμερα χρειάζονται την προστασία όλων μας. Η κλιματική αλλαγή, τα νέας γενιάς φυτοφάρμακα και η δική μας δραστηριότητα πολλές φορές θέτουν τη μέλισσα και τους άλλους επικονιαστές σε κίνδυνο και σήμερα μιλάμε για απώλειες μελισσοσμηνών σε μη βιώσιμο επίπεδο παγκόσμια. Αν αυτό συνεχιστεί θα αντιμετωπίσουμε ένα διατροφικό εφιάλτη αφού μια στις δυο μπουκιές μας την οφείλουμε στις μέλισσες.

Οι μελισσοκόμοι πιστεύουμε στη λογική της συνύπαρξης με τους αγρότες και χρειαζόμαστε τη στήριξη όλων σ’ αυτή μας την προσπάθεια. Άλλωστε μια γεωργία φιλική προς τη μέλισσα είναι ταυτόχρονα φιλική για τον καταναλωτή.

Κυρίες και κύριοι, σας εύχομαι ολόψυχα ένα δημιουργικό τριήμερο. Γνωρίστε τη μέλισσα και τους μελισσοκόμους και τα προϊόντα που σας παρέχουν. Είναι μια γνωριμία χρήσιμη και η σχέση που θα δημιουργήσετε θα κρατήσει για πάντα.

 

Ευχαριστώ.