Πευκομελο

Μέλι Πεύκου …

Το πευκόμελο παράγεται μόνο στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Οι μέλισσες τρέφονται με τις γλυκές εκκρίσεις του μικροσκοπικού εντόμου Marchalinahellenica, που παρασιτεί στο πευκοδάση της Ελλάδας και τις μετατρέπουν σε ένα όχι τόσο σκούρο μέλι μελιτώματος, με ένα πιο ευχάριστο άρωμα από τα περισσότερα δασόμελα, όχι πολύ γλυκό και πολύ αργό στην κρυστάλλωση, πολύ δημοφιλές μεταξύ των Ελλήνων καταναλωτών.

Η ανοιξιάτικη συγκομιδή είναι ελαφρώς διαφορετική από τη συγκομιδή του φθινοπώρου δεδομένου ότι διαφορετικά άγρια λουλούδια και βότανα είναι σε ανθοφορία και συμμετέχουν σε ένα μικρό αλλά αρωματικό ποσοστό στη σύνθεση του πευκόμελου. Έχει υψηλή βιολογική και θρεπτική αξία λόγω της υψηλής συγκέντρωσης ιχνοστοιχείων, μέχρι έξι φορές υψηλότερο από αυτό του μελιού ανθέων.